Wat is het verschil tussen seo en sea?

Als je op zoekt bent naar bv een rode sportbroek, dan klap je je laptop open en typ je in Google: ‘rode sportbroek’ en binnen een paar milliseconden komen er miljoenen hits. Je weet niet waar je moet beginnen dus klik je de bovenste link aan uit puur gemak. De truc is dat je ook bijpassende rode sportschoenen en een mooi rood T-shirt ziet voor erbij. Bam! Je bestelt ze ook. Eigenlijk had je dat allemaal niet nodig, maar ja, het staat zo mooi bij elkaar. De adverteerder die aan sea doet wint. Je betaalt en wacht vol spanning af tot je pakketje in de bus valt.

Herken je dat ook? Dat je gelijk de eerste link aanklinkt in Google? Dat heeft dus bijna iedereen en daarom is het zo belangrijk om bovenaan in de zoekmachines te staan. Maar hoe kom je zelf bovenaan in de zoekmachines? Hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf online zichtbaar is? 

Dat is waar seo om de hoek komt kijken. Seo staat voor Search Engine Optimization. Seo is het online zichtbaar maken van je bedrijf in Google of andere zoekmachines. Dit doe je door zoekwoorden of zoekzinnen te gebruiken die jouw klanten of mogelijke klanten zouden kunnen intypen in de zoekmachines. Aan de hand van deze zoekwoorden (en nog een heleboel technische mambo-jambo) bepaalt Google dus of je met jouw website bovenaan de lijsten komt te staan of pas op pagina 30 te vinden bent. En heel eerlijk, niemand gaat op pagina 30 kijken om daar de perfecte rode sportbroek te vinden. Dus is het belangrijk om je website zo seo-proof mogelijk te krijgen door de juiste zoekwoorden te gebruiken en ze ook op strategische plekken gaat verwerken in je teksten.

Seo is geen sea, of toch wel?

Dan bestaat er ook nog zoiets als sea. Sea staat voor Search Engine Advertising. Sea is eigenlijk niks anders dan het kopen van advertentieruimte in de zoekmachines. Je betaalt een bepaald bedrag voor een zoekwoord en je koppelt daar een advertentietekst aan. Google zet je op de eerste pagina als je de veiling wint.

Google Ads oftewel sea is een veiling. Je biedt als bedrijf op een zoekwoord en als jij het hoogste bod hebt, kom je bovenaan te staan. Het is dus belangrijk dat je een goed zoekwoordenonderzoek doet of laat doen.  Dan kan je bijvoorbeeld ook zien wie van je concurrenten al aan sea doet met een bepaald zoekwoord.

De bedoeling van sea is om de zichtbaarheid van een website te vergroten en om meer bezoekers naar de website te leiden tegen betaling.

Seo is de organische manier om dat te doen, gratis dus.  Het kost meer tijd, meer inzet maar geen geld aan advertenties.

Seo en sea, wat?

In het kort: seo en sea zeggen dus allebei iets over de online zichtbaarheid van je bedrijf. Alleen is sea een betaald partnerschap met Google op een bepaald zoekwoord.

Zo hoog mogelijk in Google staan, is dus heel belangrijk voor je bedrijf en website. Natuurlijk is het mogelijk om zelf aan de slag gaan en zelf een zoekwoordenonderzoek te doen. Teksten zelf schrijven met de juiste zoekwoorden is andere koek. Het is gewoon beter om iemand in te schakelen die jouw website eens onder de loep neemt en het voor jou doet, een seo copywriter dus. Deze persoon weet namelijk alles af van seo en eventueel ook sea, zoekwoorden, long tail zoekwoorden en short tail zoekwoorden. 

Content creation voor seo

Ook is het belangrijk om regelmatig iets toe te voegen of te veranderen aan je website. Google houdt van vernieuwing en eens in de zoveel tijd gaat Google dus weer alles rangschikken en op een nieuwe volgorde zetten. Stond je deze maand op nummer 1, dan kan je volgende maand zomaar weer op plekje vier staan. Let op, Alles wat je aan je website toevoegt, aanpast of verandert moet ook weer seo-proof zijn. Gebruik dus de juiste zoekwoorden of keywords. Dan vinden websitebezoekers je veel sneller!

Seo en sea richten zich beide op zoekwoorden en zoekzinnen. Seo en sea zijn beide effectieve manieren om de zichtbaarheid van je bedrijf te vergroten en dus ook om meer bezoekers naar je website te krijgen.

Daarom zetten we je graag In The spotlight!

Meer leren over seo en sea? Volg onze opleiding seo & copy en je weet er alles over! 

nl_BENL_BE